Wednesday, August 25, 2021

*****

Că tot se vorbește despre latinitatea poporului român:

au existat în Imperiul Roman (de răsărit ) -romani greci, romani iliri, romani slavi, romani slavi care și-au schimbat numele în " bulgari" după Asparuch, romani vlahi, romani copți, romani evrei, romani sirieni, romani akkadieni, romani iudei, romani fenicieni.

Limba oficială a fost latina, până la edictul lui Heraclius din 620, care a făcut elina limba oficială a Imperiului Roman de Răsarit. După anul 620 cei care vorbeau latina vulgata și dialectele acesteia au fost numiti VLAHI de către majoritatea greacă a populației. Deci, putem defini anul 620, ca data de naștere a poporului vlah. În anul 1189, apare si primul stat independent: Regatul VLAHILOR sub Regele Ioniță Caloian, care cuprindea: - Valahia Mare - Valahia Mică - mai tarziu Bogdania, ( Moldova până la Nistru, inclusiv Bugeac) - Dobrogea din Bugeac până în Tracia - Cis Istria ( între Dunare si Blakani) - Trans Istria ( între Balkani si Tessalia) - Macedonia - Pind - Iliria - Banatul de Sud (Voivodina).

Latinitatea Valahilor este certificată atât de Papa Innocențiu III, care a emis Bula de Încoronare pentru Regele Vlahilor Ionița Caloian: Nobilul bărbat Ioanițiu etc. Domnul a ținut seama de smerenia și credința pe care știi că le-ai arătat până acum bisericii romane și în tumultul și primejdiile războiului nu numai că te-a ocrotit foarte mult ci te-a și dus la mărire în chip uimitor și cu îndurare. Iar noi, auzind că strămoșii tăi și-au tras originea din nobila stirpe a orașului Roma, iar tu ai moștenit de la ei noblețea sângelui și simțământul curat de credință pe care îl ai față de scaunul apostolic, ca pe o lege moștenită, de multă vreme ți-am propus prin scrisorile și trimișii (noștri) să te vizităm.

 , cât si de Villehardouin în Cronicile celei de-a IV Cruciade, unde Regatul Vlahilor ocupă o buna parte din cronici, Regele Ionița învingându-i pe cruciați și luându-l prizonier pe Împaratul Cruciat al Constantinopolului Baudouin I, mort în prizonierat la Târnovo în 1205.


No comments:

Post a Comment