Tuesday, April 5, 2022

Istorii de alintat nepoți I Presupusele începuturi: Dromichaetes.

 

Tracii  au fost un popor indo-european a căror origine este subiect de controverse.

Geografic, au fost distribuiți  în arealul de est și sud-est al Europei cu preponderență în Peninsula Balcanică.

Aveau organizare tribală.

Începând cu secolul al V-lea î.Hr. se unesc în primul stat trac, Regatul Odrisian, sub conducerea  regelui Teres I.

Regatul Odrisian cuprindea Bulgaria actuală, Dobrogea, Grecia de nord și Turcia europeană. 

Început prin anii 480 î. Hr. sub Teres I, Regatul Odrisian se destramă prin anii 360 până prin anul 166 când se amintește de ultimul rege cunoscut sub numele de Cotys al IV-lea.

Prin anii 352- 340, din Regatul Odrisian, se desprind triburile getice, până atunci confederate.

Sub presiunea exercitată de cuceririle macedonene, acestea se unesc formând primul Regat Tribal al Geților, situat de ambele părți ale Dunării cu capitala la Helis.

Localizarea, probabilă,  a capitalei este în vecinătatea localității Sveshtari din Bulgaria. Sunt posibile și alte locații, de partea stângă a Dunării: Piscul Crăsani pe râul Ialomița, Popești pe râul Argeș, Zimnicea, Roșiorii de Vede, Cucuteni Băicești sau Stâncești.

Cel mai important rege get a fost Dromichaetes.

Atacat de Lisimah îl înfrânge și îl ia prizonier împreună cu fiul său Agatocles, pe care îi eliberează apoi și, pentru o pace consolidată, se căsătorește cu fica acestuia. În timpul prizonieratului, Dromichaetes îi dă lui Lisimah o usturătoare lecție de morală. Îl așază, împreună cu generalii săi, la o masă îmbelșugată, cu mâncăruri grecești servite pe tipsii de argint și vinuri alese în cupe de aur, în timp ce el cu oamenii lui mâncau cu mâna din blide de lemn, la o masă sărăcăciosă și beau vinul cu căni de pământ.

- Care masă e mai frumoasă și mai bogată, slăvite rege? l-a întrebat Dromichaetes.

- A noastră! a răspuns Lisimah. 

 - Atunci de ce ați părăsit țara voastră și felul vostru de a trăi în glorie și splendoare pentru a veni peste noi, barbarii, care ducem o viață grea și plină de privațiuni?

În anul 1982, în Bulgaria, la Sveshtari, se descoperă un mormânt care se presupune a fi al lui Dromichaetes și al soției lui.



De reținut:

-        într-o lume despre care avem puține și contradictorii informații, pe teritoriul actual al României se așează triburile trace, probabil înainte de secolul al IX-lea î.Hr.

-        se cunosc în jur de 200 de triburi trace.

-        sunt încă discuții dacă dacii și geții trebuie priviți distinct sau ca una și aceiași populație. 

    s-ar părea că dacii sunt triburile de traci stabilite în vestul și sud-vestul României actuale și care au intrat în contact mai mult cu lumea romană, iar geții sunt triburile de traci stabilite în Câmpia Română și la dreapta Dunării până sub munții Haemus și care au intrat în contact mai mult cu lumea greacă.

-        regatul get al lui Dromichaetes se afla de o parte și de alta a Dunării între Carpați, Nistru și Munții Haemus.  

o  


 

No comments:

Post a Comment